Österlandsfärden av Hermann Hesse 090517

Brigaden samlas över Hermann Hesses eklektiska skildring av den moderna människans sökande efter mening - Österlandsfärden. Flera av brigadisterna ställer sig frågande till bokens innehåll och anser den vara mycket svår att analysera och dekonstruera. Alla är dock rörande överens om bokens litterära kvalitéer och dess språkliga njutbarhet men dess kärna är för oss dunkelt dold i en spirituell Odysse. Tillsammans och med hjälp av gamla anteckningar lyckas vi dock förnimma några skärvor av andlighet och vishet.

Hermann Hesse tilldelades nobelpriset i litteratur 1946 vilket var ett uppmärksammande av hans texter som behandlar religion och exotiska platser med ett poetiskt anspråk. I Österlandsfärden, som Hesse skrev efter den prestigefyllda betygelsen, får vi följa med på en pilgrimsfärd berättad i jag- form. Ordenssällskapet, som bokens jag tillhör,  motsvarar klosterväsendet vilket för tankarna vidare till asketism och sökandet i sitt inre efter sanning eller om vi så vill rötter till vår existens. Ivanova menar att detta i viss mån är ett sökande efter graal, det vill säga efter något som är större än individen. Något större som lever med hjälp av kollektivets gemensamma kraft. Hesse refererar till sig själv, andra författare och konstnärer, ibland med hjälp av pseudonymer. Kollektivets betydelse blir synlig inom konsten. Konsten är evig men inte konstnären vilket för pilgrimsfärden mot ett sökande efter en inre andlighet i livets omgivning. Ivanova lyfter fram tre teman som genomsyrar texten. Dels den klassiska orientresan och pilgrimsfärden, dels existensen av det hemliga förbundet som består de konstnärer som representerar det överindividuella. Det tredje och kanske mest framträdande temat är Hesses skildring av sökandets mognadsprocess som gestaltas från barnets omedvetna stadium till medelålderns eller mognadens förtvivlan över meningslösheten. Slutligen kommer uppvaknandet då pilgrimen finner den inre tryggheten och inser det världsliga sökandets futila väg.

Mötets disparata protokoll speglar i stora drag brigadens förvirring…

Till nästa möte drogs temat ”Amerikanska 1900-tals författare” av Ivanova som beslutade att vi skulle ge Mark Twain historisk dispens för sin debutroman The adventures of Tom Sawyer . Brigaden beslutade att komplettera med Mystic River av Dennis LeHane på grund av den fantastiska läslust som nalkas under sommarens sköna dagar.

/ H.H

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback