Gräset sjunger :: Doris Lessing 090315

Herr Haller öppnar 'spektaklet', 2009 års första möte, deklarerar han felaktigt.

Lite bakgrundsinformation om författaren presenteras. Doris föddes 1919 i Iran (Brigaden funderar över första världskriget och Persien), sen flyttade familjen till Sydrhodesia (Haller breder ut texten om Blood Diamond och Leonardo DiCaprio). Lessing gick på flickskola och klosterskola, detta får mötesordföranden att tänka på en fräckis, vilken han berättar men glömmer halva poängen så att Effi får rycka in och avsluta skämtet.

Doris lämnade man och barn för att gå med i någon slags kommunistisk grupp, skaffade istället en ny man och ett nytt barn. När hon tröttnat på sin andra man också tog hon deras son och drog till London, där hon debuterade med Gräset sjunger. Då hon kritiserat apartheid i sitt verk blev hon mycket impopulär i Sydafrika och Sydrhodesia, och boken blev bannlyst.

Doris Lessings tematiska perioder kan se ut ungefär så här:

Kommunism  1944-1956
Psykologi        1956-1969
Sufism             1969 -->

Effi Briest tycker att språket i boken är fantastiskt! Haller lägger till att det märks att hon jobbat som journalist!
Dunja förklarar sig ha fått stigmata-smärtor när en av karaktärerna fick malaria.

Bacchi tycker sig se att olika karaktärer representerar olika politiska ideologier, till exempel Dick, Jonah för kommunismen, Slatter för kapitalismen och Mary för kolonialismen. De funderar också över om de kristna namnen betyder något särskilt (Mary, Jonah, Moses).

En svår nöt att knäcka för brigaden är varför Moses dödar Mary egentligen. På grund av medlidande? Hat? Svartsjuka? Kamrat Ivanova kopplar Gräset sjunger till Mörkrets hjärta med all sin galenskap och fatalism. Ja, att ge sig in i det okända säger Haller. Fröken Briest jämför en bit ur dikten the Waste land med Lessings titel. Vi är alla överens om att boken är hemsk och deprimerande men av god kvalitet.

Sen är det dags för Effi att dra ett nytt tema! Det blir:

med anknytning till våra alias

Förslagen som läggs fram är Österlandsfärden av Hesse, De tre musketörerna av Dumas och Bröderna Karamazov av Dostojevskij. Effi bestämmer att hon gärna vill österut. Hesse it is.


/ Milady