Resumé
Magistern av Frank McCourt, antagligen en bok som de flesta lärare har läst eller åtminstone tänkt "den där borde jag läsa", så även jag. Tyvärr var jag inte lika entusiastisk som käre Haller, men den hade sina ljusglimtar. Framför allt var det befriande att den inte målade ut läraryrket som något glamouröst, som filmer som Dangerous minds, I döda poeters sällskap och Mona lisas leende. Boken läste mestadels på pendeln mellan Uppsala och Stockholm, men avslutades på en vit strand i Karibien, vilket antagligen är anledningen till att boken var bättre i slutet.
Gomorra av Roberto Saviano, så höga förväntningar som jag hade på boken kunde det bara gå åt skogen. Glad i hågen satte jag tänderna i den omtalade boken, och blev besviken. Boken är intressant och spännande, men liiite för lång. Reportaget om maffian i Neapel är hisnande och kittlande, men ibland blir det tradigt. Vill man läsa bra maffialitteratur, ska man naturligtvis läsa Gudfadern av Mario Puzo. Jag är dock stolt att jag tagit mig igenom Gomorra, får se när jag tar itu med Rushdies satansverser.
Biten av Kelley Armstrong är en bok jag a l d r i g hade valt själv. Det var en elev som prånglade på mig den och sa att den är fantastisk. Och eftersom nämnda elev sällan kommer till skolan, så tänkte jag att jag måste läsa den. Som om det skulle få honom att sluta skolka, liksom. Boken handlar hur som helst om Elena som har blivit biten av en varulv, och således själv blivit en, kämpar med sig själv och sin obeslutsamhet. Ska hon leva i människovärlden med den gode Philip och bara förvandla sig i hemlighet, eller ska hon bo på Stonehaven där hon har sin varulvsfamilj, och den varulvsman hon har svårigheter att glömma? På Stonehaven kan hon förvandla sig med Flocken och de kan springa och jaga tillsammans. Boken är förskräckligt dåligt översatt, och inte särskilt bra skriven, men som erotica duger fint emellanåt, och eftersom jag har en isfolkshistoria är det allmänt känt att jag gillar onaturligheter som varulvar och annat oknytt.
I bokhyllan ligger Die Vermessung der Welt av Daniel Kehlmann halvläst. Den är ganska underhållande, men skriven på en tyska så bökig att den är för svår att ha som pendlingslitteratur. Hela boken är skriven i konjunktiv och det är mer krävande än avslappnande att läsa den just nu. Jag väntar lite med den. Istället har jag börjat på Gräset sjunger av kära Doris Lessing. Den är riktigt bra än så länge! Ska bli roligt att möta den trettonde!
// er Effi Briest
Bacchi is back!
När bokklubben likt fågel Fenix återuppstod efter en smått torftig period så var det med stor entusiasm och i en anda av förändring. Ska vi läsa lyrik? undrar någon och medlemmarna börjar namedroppa: Öijer, Bob Hansson och Bukowski är populära förslag, men när Milady nämner Ovidius blir det tyst. Effi anser det nödvändigt att dela ut kvällens svarta kamel, inga författare som varit döda i mer än tusen år, tack!
Stadgarna ses över och brigaden bestämmer enhälligt att fem böcker på samma tema blir tradigt, varför inte ha ett nytt tema efter varje bok!? Woo woo! Det bestäms också att ett nytt tema ska dras samma kväll och alla får prestationsångest, vad ska man föreslå? Ett konkret förslag är i alla fall att Herr Haller härmed är förbjuden att klä sig i basker under Bacchis möten, då han "ser ut som en svamp" i denna huvudbonad.
Under något slags paus i stadgeändringarna konstateras det att bacchanterna verkar ha läst mer afghanistanskt än vanligt den senaste tiden. Dunja ondgör sig över en fasansfull rökarröst vid bordet bakom, fröken Briest tar tillfället i akt att längta tillbaka till sydligare breddgrader. Charlotta Ivanova är sysselsatt med att fota konstnärliga stilleben och klaga över sin egen förmåga att se ohet ut på bild, medan Harry H bestämt säger emot. Miss de Winter antecknar. Hon föreslår också att medlemmarna under sina möten kan klä sig i enlighet med temat, och resterande brigadister jublar (så länge Haller inte har basker).
Herr H vinner klunsningen om vem som ska dra nästa tema, och på lappen står DEBUTANTER. Boken som faller alla på läppen (även om sista ordet är Hallers) är Doris Lessings Gräset sjunger, dock uppstår förvirring kring klädkoden. Hur klär man ut sig till gräs?
Att göra till nästa möte:
Harry Haller: etymologi till kurbits.
Clarice de Winter: etymologi till flörtkula.
/ C d W alias Milady